Oгласило се звоно Храма Свете Петке у Мочиоцима

with No Comments

Први пут после више од три века 27. октобра 2015. године, у селу Мочиоци под планином Мучањ огласило се црквено звоно. То је једно од три звона која ће красити и оглашавати се из Храма Света Петка, чија се изградња ближи крају.

Према предању у Мочиоцима је све до краја XVII века постојала црква Свете Петке и истоимени манастир, који су спаљени као и већина богомоља у Старом Влаху, за време великих сеоба услед најезде Турака. Некадашња црква сада се помиње само у причама најстаријих мештана…

Радови на подизању новог храма започели су 2012.године, неколико стотина метара ниже, на месту некадашње сеоске школе.

Захваљујући бројним дародавцима и донаторима радови на храму све више напредују.

Прво звоно које се огласило, дар је фамилије Кувекаловић, родом из села Пресеке, на падинама Чемернице, која живи у Борчи.

Први пут после много векова прослављена је и црквена слава, служена литургија, а верници, мештани и гости окупили су се на трпези љубави у сеоској школи.

Литургију је служио овдашњи свештеник, протојереј-ставрофор Далибор Милошевић. Домаћини славе су, поред свештеника, били директор школе и председник Црквене Општине Брезова, Милета Караклајић, као и чланови Одбора за изградњу цркве.

На свечаности се разговарало и обезбеђивању средстава за наставак радова…