Малине на дар за храм

Малине на дар за храм

with No Comments

Крај у коме се гради овај храм познат је у Србији по ивањичком кромпиру, који се узгаја на овим просторима. Заправо, он се не гаји у урбаној Ивањици, већ у селима, недалеко од храма, где су њиве мештана, на којима они узгајају најукуснији кромпир на планети Земљи. Он се зове ивањички зато што је то најближе место по коме га препознају у Београду и шире, а у ствари потиче са њива са обронака планина Мучња и Чемернице.

Последњих година поред њега, идући у корак са временом, мештани се масовно баве производњом малине виламет. Том производњом баве се још  многи становници Србије, али је сваки купац задовољнији када у тањиру малине коју купи из других крајева поређа по неки ред малине из овог краја, јер то је та малина која има посебну боју и сласт јер јој овај климатски простор омогућава изузетан квалитет.

Мештанима, произвођачима малине, није жао да сваке године при берби  малине уместо новчаног прилога у књигу донатора уписују колико су килограма малине приложили, а то се види у списку донација, јер им је та монета дража од новчанице, зато што су је они исковали.