Чекајући звоник Храма Свете Петке у Мочиоцима

with No Comments

Чекајући изградњу звоника, на којима је према замисли аутора предвиђено постављање звона, донатори су унапред обезбедили звона.

Поред цркве саградили су привремену дрвену конструкцију на коју су постављена три донирана звона. Она већ врше своју функцију и за верске празнике селом се чује њихов звук који вернике подсећа на слободу и веру. Они памте када је звук црквеног звона значио издају државе и могао се слушати у тајним просторима.

Нису заборавили ни скривање своје крсне славе. Познато је да су Срби једини православни народ који имају свог кућног свеца који је стражар њиховог дома и кога они једном годишње славе. После Другог светског рата славили су са својим ближњима са затвореним прозорима својих кућа, такорећи тајно, бојећи се да ће их неко пријавити држави и да тако могу бити проглашени државним непријатељима и сносити законске последице. Слично је важило и за оне који иду на славу, одлазило се у некој врсти тајности. Они су своју веру одржали у условима забране. У томе нису једини јер комунизам је то забрањивао не само код нас него је то била идеологија.

Сада се за њихову славу овде слободно уз црквени обред вином заливају славски колачи. Звучи невероватно, али се овај чин пре изградње храма обављао у сеоској кафани уз дозволу или понекад забрану власника. Понекад се то чинило у кући једног од домаћина славе. Код мештана се рађа идеја да звона буду постављена ван звоника храма и да се за то изгради посебна грађевина, а звоници храма имају своја посебна звона и буду украс грађевине.

Време ће показати да ли ће таква идеја бити претворенау стварност.